Skolgången

Hur skolgången var organiserad till en början efter det att skolplikten infördes är inte riktigt känt. Reguljär skolgång pågick dock under en period i början av 1900-talet och leddes av en i byn tillfälligt bosatt lärarinna. Undervisningen skedde i ett klassrum inhyrt i ett av boningshusen och någon särskild skolbyggnad fanns således inte.

Efterhand under 1920-30 talen så fick staggträskbarnen börja sin skolgång i folkskolan i Gargnäs och fram till dess att vägen kom 1955. Redan från det år de skulle fylla sju fick de flytta hemifrån och blev hänvisade till att vara inackorderade i olika hem i Gargnäs under skolveckorna, Uppehållet mellan skolveckorna blev därför mycket kort från hemkomsten på lördag eftermiddag till att oftast återvända på söndag kväll till skoldagen på måndag morgon.

Föräldrarna, andra i byn och skolbarnen själva sökte på alla möjliga tänkbara sätt försöka ordna så att de kunde åka med hästskjutsar, bilar eller på annat sätt som bara gick för att snabbt och enkelt kunna komma hem. Men ganska ofta blev det för skolbarnen att ta sig hem själva för egen maskin och for då oftast tillsammans. Då det var kallt och mörkt på vintern var det bara att gå och vid fint före att åka skidor och på barmark att åka cykel. Ibland blev tiden ordentligt utsträckt då det passade bra att också leka under färden.